Laulakaa
kun on laulun aika.

Nyt se on.

Tänään pääsen viimeistä kertaa juontamaan Kauneimmat Joululaulut. Aina ne sykähdyttävät.

Joulukalenterin yhdeksäs esine: Lapin läänistä kotoisin olevan Miniän viime vuonna lahjaksi antama poro. Täytyyhän seimen äärellä nyt yksi porokin olla.

Bangkokissa on jo vuosia kokoonnuttu laulamaan Kauneimpia Joululauluja Thaimaan luterilaisen kirkon keskuksessa. Tänäkin vuonna ensimmäisenä adventtisunnuntaina suuri joukko suomalaisia kuulemma kokoontui taas yhteen laulamaan.

Joinain vuosina sain toimia noiden tilaisuuksien säestäjänä. Se tuntui aina yhtä juhlalliselta.

Jotkut laulut olivat siellä erityisen suosittuja:

- Hoosianna. Jos Kauneimmat Joululaulut laulettiin ensimmäisenä adventtina, silloin yleensä laulettiin myös Hoosianna.
- Sylvian joululaulu. En muista yhtään kertaa, jolloin tuota laulua ei olisi laulettu. Jos se ei ollut kyseisen vuoden lauluvihossa, se monistettiin, samoin kuin Hoosianna. "Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen… Sen vertaista toista en mistään ma saa, on armain ja kallein mull' ain Suomenmaa!" Kosteutta silmissä lähes jokaisella.
- On hanget korkeat nietokset. Tuntui  hauskalta laulella talvesta aivan toisenlaisessa säässä kuin "kylmät paukkuvat pakkaset".
- Kun maass' on hanki.  Etenkin se kohta, jossa "liekit loistavat joulupuista" tuntui aina huvittavalta. Kauneimpien Joululaulujen aikaan koko Bangkok oli koristeltu kuninkaan syntymäpäivien takia ja kaikki mahdolliset puut kiedottu sähkövaloihin. Laulussa myös laulettiin, että "pääsky pitkän on matkan päässä". Juuri siihen aikaan pääskyt viettivät talveaan Thaimaassa. Iltaisin ne kokoontuivat Bangkokin keskustan sähkölangoille suurina parvina.
- No onkos tullut kesä.  Kaikki nyökyttivät, että kyllä oli, kesähän siellä oli jatkunut jouluun asti ja aikoi jatkua edelleenkin.

Jouluyö juhlayö – laulu sai ehkä kuitenkin eniten joulun tuntumaan omalta tutulta joululta kaukana vieraissa oloissa. "Kristus syntynyt on."

Kauneimmat Joululaulut 2007, Suomen Lähetysseura.

Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut - vihkoja on lähetetty 45 eri maahan. Suomen Lähetysseura on painattanut näitä vihkoja vuodesta 1973.

"Maailma tarvitsee enemmän oikeudenmukaisuutta, välittämistä ja rakkautta. Suomen Lähetysseura haluaa vastata tähän haasteeseen ohjaamalla tilaisuuksien kolehtituloja heikoimmassa asemassa oleville."

1978. Helsinki. Lähetyskurssi. Suomenlinnan jäät. Näitä jäitä muisteltiin vuosien varrella Bangkokin Kauneimmissa Joululauluissa.

23%20Suomenlinnan%20j%C3%A4%C3%A4t%20pie