Sodan ja rauhan sanat
Elämän ja kuoleman kysymykset
Toden ja leikin tunnelmat

Sodilla ja sotaleikeillä on se ero, että sodissa kuollaan oikeasti. Historiaa on kauan kirjoitettu matkana yhdestä sodasta toiseen sotaan. Sodan kokeneet eivät näytä pääsevän siitä koskaan eroon.. Riippumatta siitä, katsotaanko sota oikeutetuksi, sen vaikutukset tuntuvat kauan. Toiset se herkistää, toiset raaistaa. Sodan vastapuoli on pakko epäinhimillistää, jotta se voitaisiin hävittää.  Sotapropagandassa median valta vahvistuu. Toisaalta, turha on silloin puhua oikean sananvapauden puolesta.

Pakollinen BB- kannanotto. Ensimmäisen BB:n aikana istuin yksin kotona murtuneen ranteeni takia. Tutustuin silloin Suomen uljaaseen nuorisoon ja niihin, jotka halusivat nuorison käyttäytyvän sen verran raflaavasti, että kansa katsoisi ja tekijöiden ja mainostajien taskuun virtaisi kylliksi rahaa. Nyt on käynnissä vaihto Afrikan ja Suomen kilpailijoiden välillä. Kieltämättä mielenkiintoinen juttu. Toivottavasti se edes jotenkin lisää tajua maapallon pienuudesta ja ihmisten mahdollisesta ystävyydestä. En ole ihan varma siitä, kiillottaako BB oikeaa Suomi- kuvaa tai onko Suomi ihan oikeasti sitä, mitä nyt nähdään. Osatotuus se joka tapauksessa on. Joidenkin katselijoiden Afrikka- kuvaa BB Afrikassa vieraileminen varmaan muuttaa. Hyvä muistaa, että sekin on osatotuus suuremmasta totuudesta.

Ystävyyteen kuuluu se, että hyväksytään toisen koko totuus hänen totuutenaan. Välillä on otettava myös kantaa toisen totuuden puolesta. Elämä ei ole elämäleikkiä. Elämässä synnytään, eletään  ja kuollaan oikeasti. Maailmaan voi tutustua muuallakin kuin BB:ssä. 

1964. Karkkila. Isäni puhumassa vuotuisilla Heinjoki-juhlilla. Vielä muistettiin.

Plus%20239%20Pappa%20puhumasa%20Heinjoki