Tankkien tähden
Ihmisten nähden


Sodat ovat edelleen tankkien eivätkä tähtien sotaa. Kadulla olevaa tankkia kammoksuu, vaikka se olisi kukkasin koristeltu niin kuin joskus Thaimaan vallankaappauksissa. Tankit ovat näkyvä uhka vielä pahemmasta vaarasta.

21.8.1968 olin Pieksämäen asemalla vaihtamassa junaa, kun kuulin, että Neuvostoliiton tankit olivat Prahassa. Uutiset olivat pahaenteiset. Kukaan ei ollut varma, mitä maailmassa tapahtuisi. Vähän kerrassaan kävi selväksi, että tällä tapahtumalla olisi vaikutusta Suomessa myös poliittisten puolueiden sisällä. Muistan epävarman oloni jatkaessani matkaa eteenpäin. Muuttuisiko maailma ja mihin suuntaan?

Kesällä 1990 olimme omalla lomalla Suomessa. Sillä kertaa halvimmat liput saatiin Tsekkoslovakian lentoyhtiöltä. Emme saaneet suoraa lentoa Bangkokista Prahan kautta Helsinkiin, vaan meidän "piti" olla yötä Prahassa lentoyhtiön kustannuksella. Samalla tavalla olimme onnistuneet aikaisemmin näkemään myös Amsterdamia, Moskovaa ja Varsovaa. Tsekkoslovakiassa oli edellisen vuoden lopulla tapahtunut samettivallankumous ja kommunistinen hallinto oli murtunut. Tuona aikana olimme olleet Thaimaassa. Siellä emme kovin paljon olleet pystyneet seuraamaan yksittäisiä tapahtumia Euroopassa.

Prahassa jäi muutama tunti aikaa kaupungin katseluun ja lähdimme metrolla melko suunnittelemattomasti etsimään jotain nähtävää. Lentokentän info-pisteessä meille neuvottiin kaksi keskustan metropysäkkiä. Niiden läheisyydessä voisimme vähän kierrelllä ja  löytäisimme helposti tiemme taas takaisin lentokentälle.

Vaeltelimme ohjeen mukaan katsomassa kaunista kaupunkia. Yhtäkkiä eräällä aukiolla näimme paljon ihmisiä. Ttajusimme tulleemme tärkeälle paikalle ratsastajapatsaan luo. Siellä oli sadoista palaneista kynttilöistä muodostunut  iso, matalaa aitaa muistuttava rengas. Renkaassa ja renkaan sisällä paloi edelleen kynttilöitä ja niitä lisättiin sinne vähän väliä. Paikalle oli tuotu  myös kukkia, seppeleitä  ja nuorten ihmisten valokuvia. Kuvien edessä  näkyi kyynelehtiviä vanhempia naisia. Paikalla olevat nuoret olivat myös vakavia. Tajusimme tulleemme Prahan nykyhistorian tärkeimmän muistomerkin luo.


Jälkeenpäin löysimme  tietoa siitä, mitä olimme nähneet. Tuolla Vaclavin aukiolla Tsekkoslovakia oli julistettu itsenäiseksi tasavallaksi 1918 ja toinen maailmansota päättyneeksi 1945. Juuri tuolle aukiolle Neuvostoliiton tankit olivat vyöryneet 1968.  Siellä  kaksi opiskelijaa oli tehnyt polttoitsemurhan seuraavana keväänä ja samana vuonna Varsovan liiton miehityksen vuosipäivänä siellä oli väkivalloin hajotettu mielenosoitus. Samalta aukiolta oli samettivallankumouskin alkanut 1989.  Prahan vierailumme aikaan siellä elettiin  uuden Tsekkoslovakian ensimmäistä kesää.

Tankkeja nähdessäni muistan Prahaa ja steariiniaitaa Vaclovin aukiolla. Se ei ole ainoa paikka maailmassa, missä kyyneleet ovat tankkien tähden vuotaneet. Tänäänkin tankit vyöryvät monessa maassa.

Merikarvia. Suvun sotamuistoja. Lastemme isoisän isä poikiensa kanssa. Yksi heistä ei palannut kotiin vaan sankarihautausmaalle.

Plus%20190%20Vihtori%20ja%20pojar%20sota