Mitä varten
Sano syy
Perustele väite

Miehen nuoremmat sisarukset muistavat nuoruudestaan isonveljen tietyt toistuneet kysymykset. Aina niitä ei otettu vakavasti. Se taitaa olla pikkusiskojen ja -veljien yleinen kansanliike.

Paahtoleivän blogissa (johon en nyt taas pääse kommentoimaan suoraan) on hyvää pohdintaa siitä, miksi (ihmeessä??) ihmiset pysyvät uskovaisina. Paahtoleipä ehdottaa seuraavaa listaa (blogissa on jokaiseen näihin perustelut):

"1: Sosiaalinen yhtenäisyys. 2: Moraalisyyt. 3: Suku ja ystävät. 4: Uskonnoissa on itsekritiikkisuoja. 5: Ego. 6: Pelko. 7: Hallinta. 8: Perinteet. 9: Seura."

Olisin kommentoinut Paahtoleivälle hänen blogissaan, jos olisin sinne päässyt. Teen sen nyt täällä:

"Olet miettinyt asiaa tarkkaan ja monipuolisesti. Riittäisivätkö itsellesi tuollaiset perusteet johonkin aatteeseen liittymiseen ja siinä pysymiseen?

En ollenkaan epäile, etteivätkö jotkut joissain elämänvaiheissaan tuollaisia syitä pohtisi, jos yleensä asiaa miettivät. En edes näe niissä mitään väärää. Aina ei tarvitse olla niin looginen.

Nuo syyt eivät minulle kuitenkaan riitä. Ainoa tuosta listasta todella tunnistamani syy liittyy elämänhallintaan. Hetkittäin tajuan olevani "Jumalan kämmenellä" ja siinä on hyvä olla.

Siis täytyy olla vielä jotain muuta. Ehkä se on "Se Jokin". Kutsuisin sitä nimellä Totuus, mutta sekin sana on vain likiarvo jostain Todellisesta."

Asian voi tietysti sanoa toisinkin, kirkon kielellä, lukemalla tutun uskontunnustuksen. Olen todella vanhanaikainen. En edes oikeastaan häpeä vanhanaikaisuuttani näissä asioissa.

1987. Varsova. Miksi sielläkin?

Plus%2084A%20Puola%20kirkko%20pieni.jpg