"Ahkera on äiti,
 leipoo myös.
Laiskuri on joskus,
käy myös työs."

Vuosien takaa ekaluokkalaisen tyttären äitienpäiväruno. Osaan kuvitella runon synnyn: Opettaja sanoo, että äitejä pitää kiittää ja kehua äitienpäivärunossa, siis: Ahkera on äiti. Mahtaako meidän äiti varmasti osata leipoa, kun se ei ole paljon leiponut?  Äitienpäivälahjaksikin koulussa painetaan leivinliina. Parasta kysyä siltä etukäteen. Laitetaan nyt kuitenkin: Leipoo myös. Ei se kyllä niin kovin ahkera ole. Pitäisiköhän puhua totta? No: Laiskuri on joskus. Täytyy keksiä jotain, joka parantaisi sitä, että se ei näyttäisi niin laiskalta: Käy myös työs.

Hyvää syntymäpäivää, laiskurin tytär!

Yksivuotissynttäreitään tytär vietti matkoilla niin kuin muutkin kuuluisuudet. Matka suuntautui muun perheen mukana Thaimaahan, jossa odotti ystävien tekemä syntymäpäiväkakku ja yksi kynttilä puhallettavaksi. Muutaman viikon kuluttua mentiin perheenä thaimaalaisten luterilaisten kristittyjen yhteiseen kokoontumiseen. Muut perheenjäsenet olivat siellä jo tuttuja. Uutta tytärtä kuljetettiin sylistä syliin thaimaalaiseen tapaan. Kaukaa huomasin kauhuissani, että lasta siellä myös syötettiin. Herkkupala toisensa jälkeen meni suuhun ja vastaanottajasta oli hauskaa maistaa uusia makuja. Uusi maa, uudet ruuat, uudet maut, uudet pöpöt! Norjalaisella työtoverilla oli mukanaan samanikäinen esikoistyttärensä. Kysyin häneltä, miten hän selviytyy lapsensa kanssa sairaanhoitajana näissä tilanteissa. Jos nyt syöksyisin sieppaamaan lapseni noista syleistä, miten meihin suhtauduttaisiin myöhemmin. Norjalaisystäväni sanoi rauhallisesti: "Sopivin välin aina toistan itsekseni: Jeesuksen nimessä. Aamen" 

Hyvä neuvo. Sitä sitten harrastin. Hyvin meni. Miten olisi sama neuvo lähtölaskennan murheisiin?

Kaija ja Tapio Karjalaisen perhe: Terveisiä Thaimaasta, Herättäjäyhdistys, 1985
 

Kaija, Tapio, Elisa, Laura ja Tommi ovat piirtäneet ja kirjoittaneet kirjan, jossa kerrotaan, millaista on elää Thaimaassa. " Miltä tuntuu, kun kauppareissulla puusta pudota mätkähtää kaksi liskoeläintä aivan jalkojen juureen. Tai miten äänen korkeus on säädettävä, jotta ei kaupassa puseroa ostaessaan saisi tiikeriä – thain kielessä näet sama sana voidaan sanoa viidellä eri tavalla. " Samanlaista arkea kuin meilläkin silloin ennen vanhaan.

1991%20Marra%20%C3%A4itienp%C3%A4iv%C3%A