Koti-ikävä ­ – minne?
Ikävä ­ – ketä?

Maasta toiseen ja takaisin. Sekavat tunteet. Muutosvastarintaa. Kulttuurishokkia. Sitähän se oli.

"Onko täällä maassa ollenkaan mahdollista olla onnellinen koskaan? Iloitsenko koskaan enää täällä? Löytyykö enää koskaan mielekästä hommaa? Kuinka monta kertaa ihminen jaksaa aloittaa alusta? Kauhistuttaa oma rajallisuus. Ei käynnisty. Uusi asunto, uudet huonekalut, uusi apulainen, uusi työ, uudet ihmissuhteet, uudet luokkatoverit.

Kannattaako alkaa purkaa kirjoja? Kannattaako yrittää laittaa kotia? Saako tästä asunnosta koskaan kotia? Jaksanko? Ostaako taas uusia tavaroita? Onko sydän kiinni tavaroissa? Onko perusturvallisuus tavaroissa? Lähdenkö käyntiin? Hulluja ovat lähetyssaarnaajat."

Kirjoitettu Thaimaassa elokuussa 1988, ensimmäisinä sinne paluun jälkeisinä päivinä. Kolmaskaan muuttokerta ei siis sanonut todempaa. Siitä se sitten vain aina lähti käyntiin. Kumma juttu.

Sakari Topelius: Välskärin kertomukset, WSOY (suomeksi 1895)

Evakkoperheiden kirjahyllyissä on erilaisia aarteita sotaa edeltäviltä ajoilta. Mielenkiintoista on katsoa, mitä kirjoja on kiireessä valittu ja pakattu valmiiksi siinä toivossa, että ne jotenkin saataisiin mukaan.

Lapsuuteni kirjahyllyn helmiä olivat Välskärin kertomusten kauniit punaiset kirjat, ensimmäinen  osa vuodelta 1930, kuudes painos,  ja kolmas osa, jostain syystä jo vuodelta 1929, viides painos. Toinen osa ei kai koskaan saapunut tälle puolelle rajaa, mutta senkin luin jo varhain kirjastosta.  Kirjat käänsi ruotsista suomeksi Juhani Aho ja kuvat ovat Albert Edefeltin ja Carl Larssonin piirtämiä. Suomalaista kulttuurihistoriaa parhaimmillaan. Tilautimme kirjojen uudemman painoksen myös Thaimaan suomalaisten kirjastoon ja ainakin omat lapsemme ne siellä läpi kahlasivat.

Välskärin kertomuksista sain ensimmäisen kuvan Suomen historiasta Nyt ymmärrän, kuinka helposti fiktio muuttuu faktaksi. Ei varmaan ihan harvinainen piirre nykyäänkään. Luulenpa, että kieroksi kuvattu isä Hieronymus pitkäksi aikaa rokotti lukijat katolisuutta vastaan. Onkin hyvin miettiä sitä, miten voisi saada rokotuksen ennakkoluuloisuutta vastaan?

1999.Bangkok.  Paluu Suomeen. Yksi Thaimaan lähtöjuhlista:

78%201999%20L%C3%A4ht%C3%B6juhla%20Jaakk