Turvapaikkaa haettu.

Turvapaikka myönnetty.

Egyptissä.

Kuningas tuli taas Porin seurakuntakeskuksessa viikon ajan. . Olimme siellä tälläkin kertaa remmissä muutamana päivänä kymmenien työntekijöiden ja kymmenien muiden vapaaehtoisten kanssa. Matkalle tuli mukaan taas kerran toista tuhatta osallistujaa. Jotkut yhä uudestaan, toiset ensi kertaa. Jonkun joulu alkoi kuulemma sieltä. En yhtään ihmettele.

Tänä vuonna seurakuntakeskuksen kappelissa oli samaan aikaan ikoninäyttely. Ikonien tekijät olivat kaikki Porin seuduilta. Olin toinen tuon näyttelyn valvojista. Varsin vähän olin tiennyt tapahtumaikoneista. Nyt tiedän enemmän. Niihin kannattaa tutustua. Ajan kanssa ja ajatuksella. Suosittelen.

Ikoninäyttelyssä  oli  ikoni, jossa Joosef, Maria ja Jeesus ratsastivat aasilla kohti Egyptiä. Ikonin otsikkona oli Pako Egyptiin. Taustalla häämöttivät pyramidit. Pieni koulupoika kysyi: "Oliko Jeesuskin pakolainen? Miksi Jeesuksen perheen piti paeta?" 

En tiedä, osasinko vastata pojalle oikealla tavalla. Miten vastata suoraan kysymykseen lapsen tasolla tilanteessa, jossa tämänlainen sanasto on arkipäivää mediassa ja varmaan monessa arkisessakin keskustelussa. Kerroin, että perheen piti paeta vaarallsia asioita ja että Egyptissä perheen oli turvallista odottaa aikansa ja sitten palata takaisin kotimaahan.

Jeesusko turvapaikanhakija? Egyptin viranomaisetkin turvapaikan myöntäjiä? Siinäpä ajatuksia tänä päivänä...

Luulen, että jotenkin onnistuin vastauksessani. Kun kävin hyvästelemässä tuon pojan luokan heidän lähtiessään vaellukselta, kysyin heiltä, millaista oli ollut. Tämä pieni poika hymyili minulle ja näytti peukkua. Sitten hän mietti hetken ja nosti toisenkin peukun.

1970 Kypros. Minä ja aasi. Sain tämän kuvan juuri vanhalta ystävältämme Sakari Virtaselta. Oi niitä aikoja.

Sakelta%20ens_er%C3%A4_470%20Maija%20ja%