Rahako ratkaisee?
Rahatonko ei ratkaise?

Kuinka monta ääntä olenkaan erilaisissa vaaleissa antanut. Olen äänestänyt mielestäni parasta presidenttiä, presidentin valitsijamiestä, kansanedustajaa, euroedustajaa, kunnanvaltuutettua, kirkkovaltuutettua, kirkkoneuvoston jäsentä ja pappia. Olen äänestänyt myös erinäisissä erikielisissä kokouksissa parasta puheenjohtajaa tai jäsentä erilaisiin johtokuntiin  ja komiteoihin. Äänestyslippuihin olen kirjoittanut lukemattomia nimiä ja numeroita. Aku Ankkoja ja muita hauskoja hahmoja en ole koskaan äänestänyt enkä paperiin rumia tai kauniimpiakaan kuvia piirrellyt. Olen siis ollut kansallistottelevainen. Vai olenko ollut vain vaalikarjaa?

En ole tietääkseni koskaan elänyt diktatuurissa. Ainahan siitä ei voi olla varma. Historia kirjoitetaan niin usein uudestaan, että aina ei pysy kulloistenkin määritelmien perässä. Edes perhediktatuuria en henkilökohtaisesti tunne. Kahden työssä käyneen tasa-arvoisen vanhemman kanssa eletty lapsuus ei ehkä avannut silmiäni kaikkeen siihen, mikä olisi voinut olla mahdollista. Minusta saattoi tulla sen takia vähän naiivi. Katsonko maailmaa liian sinisilmäisesti?

Thaimaassa opin avaamaan silmät monessa asiassa. Itsestäänselvyydet vähenivät. Ihmisten parissa kuulimme lukuisia vaaleihin liittyneitä henkilökohtaisia tarinoita. Rehellisyyden käsite sai lisävariaatioita. Oliko todella epärehellistä tai vaarallista äänestää salaisissa vaaleissa toista henkilöä kuin sitä, jolta oli ottanut vastaan lahjan? (Blogissa 22 Perustuslain päivä)    Oliko vallankaappaus todella demokraattisempi tapa vaihtaa hallitusta kuin vaalit? (Blogissa  128 Totuus ja/vai rakkaus

Pitäisikö meiltä kieltää myös ehdokkaiden vaalimainonta? Olenko sitoutunut antamaan ääneni sille, kenen kahvia juon? Vai olisiko raja vasta makkarassa tai hernekeitossa?

Loppuhuipennus. Varmuuden vuoksi. Vastustan korruptiota. Ehdottomasti ja yksiselitteisesti. Aina ja kaikkialla.

Thaimaa. Ubon Ratchathani. Demokratian toteutumista joutuu katsomaan uusista näkökulmista uusissa tilanteissa:

Ubon%20Thongthip%20kokous%20pieni-normal