Sininen sinisille
Punainen punaisille
Juutalainen juutalaisille
Roomalainen roomalaisille
Kaikkea kaikille


Entä jos olisinkin kameleontti? Olisi pitkä, tahmea kieli, joka helposti osuisi saaliiseensa. Olisi kyky vaihtaa väriä ympäristön ja mielialan mukaan. Silmät vain liikkuisivat eri suuntiin tarkasti tarkastellen.

Tuskin sitä alussa huomasikaan. Punaisessa maassa oli punainen lisko lähes liikkumatta. Sitten se lähti liikkeelle ruohikkoon. Väri muuttui matkalla sinisemmäksi. Liskon liike piti sitä kuitenkin näkyvillä, kunnes se kiipesi puuhun. Pyrstöstä alkaen tapahtui maastoutuminen ruskean rungon osaksi. Pian liskoa ei taaskaan erottanut.


Konteksti, ympäristö, vaikuttaa varmasti lähes kaikkiin ihmisiin. Jotkut näyttävät sujahtavan uuteen tilanteeseen aivan helposti. Toisilla kestää kauemmin sopeutua. Jotkut eivät sopeudu koskaan. Sananlasku yrittää antaa ohjeita: Maassa maan tavalla. Tai toinen sananlasku: Jos menet kylään, jossa kaikki iskevät silmää, sinunkin on opittava iskemään silmää samalla tavalla.

Olen miettinyt, kuinka paljon ihminen voi muuttua ympäristönsä mukaan, ennen kuin kokonaan kadottaa itsensä. Monet näyttävät kokevan paluumuutoissaan suurempia ongelmia kuin poismuuttaessaan. Harva sujahtaa takaisin samoihin vanhoihin ympyröihin vaivatta.

Joskus ajattelen, että paluumuuttajalle pitäisi antaa rauhoitusaika, jolloin hän saa rauhassa olla omituinen otus. Rauhoitusajan aikana hänen olisi mahdollista ensin selvittää itsensä kanssa, kuinka pysyviä muutoksia hänessä on tapahtunut. Aarteita ovat sellaiset ystävät, jotka eivät tuolloin vaadi liikaa. Paluumuuttokin vaatii surutyötä, niin kuin kaikki menetykset. Jos joku jaksaisi jopa kuunnella toisen pohdintoja, se olisi suuri ystävyyden osoitus. Ei siinä suuria sanoja tarvita.

Thaimaa. Chiang Rai. Kameleontti kontekstissa.

Plus177%20Kameleontti%20puoliruskea%20pi