Aikamatka
Aika matka

Sovittaessa tapaamisia eri maista kotoisin olevien ihmisten kanssa on hyvä tietää, mitä aikaa noudatetaan ja miten kellonajat määritellään. Perinteisiä kellonaikoja käyttäessään saa samalla ilmaisen aikamatkan menneisyyteen. On hyvä tajuta se, että myös käytettävä ajanlasku on sovittava. Thaimaassa käytetään buddhalaista ajanlaskua, Buddhist Era.

Oli suurenmoista, kun talvella joinakin vuosina viileni niin, että ikkunat saattoi pitää auki usean yön ajan. Ilmastointilaitteen hurina ja veto olivat poissa. Parissa viimeisimmässä asunnossa liikenteen melukaan ei häirinnyt. Ohikulkevien kulkukoirien metakka tuntui rauhoittavalta. Kissojen mouruamistakin saattoi pitää miltei musiikkina. Yöllä tuntui turvalliselta, kun kylän yövahti pyöräili ohi ja löi  kepeillä  tunnin välein aikamerkkejään. Yksi naputus  kello yksi, tii nyng, kaksi naputusta kello kaksi, tii song, kolme naputusta kello kolme, tii saam, neljä naputusta kello neljä, tii sii, ja viisi naputusta kello viisi, tii haa. Vanhat perinteet itse koettuna.

Olen aina silloin tällöin ollut tulkin tehtävissä, vaikka en virallinen tulkki olekaan. Huomaan jo  unohtaneeni ongelmakohtia, joita thaimaalaisen kulttuurin kohtaamisessa on. Erään tulkkaamisen jälkeen korjailin käännöstäni kirjallisesti:

"Käänsin kyseisen kellonajan kello neljäksi, siis klo 4.00. Ymmärsin sen silloin ilman muuta tarkoittavan suomalaiseen tapaan yöaikaa, enkä tarkistanut asiaa.  Jokin kysymyksen ja vastauksen logiikasta jäi hiertämään alitajuntaani.  Tuli mieleeni, että kyseinen aika on voinut olla amerikkalaiseen tapaan yhtä hyvin klo 16.00. 

Minun olisi pitänyt ymmärtää varmistaa asia paremmin käyttäen thaimaalaista ajattelutapaa: Virastoissa Thaimaassa käytetään kellonajoissa kahta tapaa, joko 24  tai 12 tuntia, mutta puhekielessä omia perinteisiä käsitteitä "kello neljä aamupäivällä, sii moong tsau" tarkoittaen klo 10.00, "kello neljä iltapäivällä, sii moong jen " tarkoittaen klo 16.00, "kello neljä illalla, sii thum" tarkoittaen klo 22.00 ja "kello neljä yöllä, tii sii" tarkoittaen klo 4.00. Näillä puhekielen käsitteillä asia olisi ollut helposti varmistettavissa."

Kaiken tämän jälkeen on vielä muistettava, että luku neljä on monelle huonon onnen luku. Naapuriravintolamme aukeamisaika oli  klo 9.59, ei 10.00, joka olisi ollut siis  kello neljä aamupäivällä. Luku yhdeksän on hyvän onnen luku. 

1994. Bangkok.Sarawan Village. Tässäkin kylässä kylän yövahti kierroksellaan ilmoitti kapuloillaan öisen kellonajan kerran tunnissa.

Plus%2048%201993%20Sarawan%20pihaty%C3%B