Vinoilua
Letkauttelua
Hupia
Hauskuutta

Totta voi puhua monella tavalla. Lähes totta voi puhua vieläkin useammalla tavalla. Osatotuuksista voi löytää keinon puhua muunneltua totuutta valehtelematta mitään.

Totuus on joskus tylsää. Ihan mälsää. Liian vakavaa. Ei ollenkaan mediaseksikästä. Vanhanaikaista.

Eilen pääsin taas opettamaan minulle tärkeitä asioita. Aiheina olivat muun muassa ekumenia ja uskontodialogia. Jaoin myös kokemuksia teorioiden toteuttamisesta käytännössä. Niitä oli syntynyt Thaimaan vuosien aikana runsaasti. Käytännön ekumeniaa harjoitin eri tavalla uskovien kristittyjen kanssa, uskontodialogia erilaisia uskontoja tunnustavien ihmisten kanssa. Onneksi elävässä elämässä ei tarvinnut miettiä juhlallisia teorioita. Elettiin vain yhdessä. Samaa ihmisten elämää.

"Totuudellinen puhe edellyttää yksinkertaistuksien tai yleistyksien välttämistä. Meidän tulee pikemminkin tunnistaa kaikkien uskonyhteisöjen, myös omamme, monimuotoisuus ja vaihtelevuus. Kun puhumme toisten uskomuksista ja käytännöistä, meidän tulee etsiä asiallista tietoa, nojautua luotettaviin lähteisiin ja rakentaa tietomme niiden varaan: Meidän tulee puhua kielellä, jonka kuvauksista keskustelukumppanimme tunnistaa itsensä. Tämä johtaa meidät mielikuvitusta edellyttävään ja myötätuntoa vaativaan pyrkimykseen samastua toisen tilanteeseen. Ei ole reilua verrata oman uskontomme ihanteita toisen uskonnon arkikäytäntöihin tai päinvastoin. Kristittyjen yhtä hyvin kuin toisten uskonyhteisöjen edustajien on tunnustettava, että on haastavaa elää uskonsa mukaisesti yhteiskunnassamme. Sellaisissakin tapauksissa, joissa olemme voimakkaasti eri mieltä, on nähtävä vaivaa ymmärtääkseen toisten uskomuksia ja käytäntöjä. On kunnioitettava toisia ohjaavaa uskoa ja rakastettava heitä lähimmäisinä. Jos koemme, että meidän on joskus oltava kriittisiä toisten näkökantoja kohtaan, emme voi myöskään ohittaa itsekritiikkiä. 

(Uskontojen välinen kohtaaminen, suuntaviivoja, Kirkon lähetystyön keskus)

Elämä voidaan kohdata avoimin silmin.  Toinen toisensa kunnioittaminen ei koskaan saa olla vanhanaikaista. Minun mielestäni.

1981. Thaimaa. Uskontonäyttely. Avoimin silmin.

Plus%20516%20Uskonton%C3%A4yttely%20mate