Vuodenvaihde

Korkeampaa matematiikkaa

2008 + 366 = 2009

Vanhaa vuotta kuvataan usein hoippuvaksi vanhukseksi, jolla on kaikki elämä jo takanaan. Uusi vuosi on vastaavasti kuin vastasyntynyt lapsi, jolla kaikki on vielä edessä. Tuo kuva ei enää pure minuun. Uusi vuosi alkaa ikävä kyllä samasta vanhuksesta, johon vanha vuosi päättyy. Kurjuuden maksimointia. Valitettavasti.

Tätä vuotta en oikeastaan suunnitellut mitenkään. Lähtölaskennan loputtua hyppäsin tyhjän päälle ihan rauhallisesti. Kaikenlaisia arvauksia kyllä tein siitä, mitä tulevaisuudella vielä voisi olla tarjolla. Ajattelin ajelehtia ja odottaa, minne tuuli milloinkin kuljettaisi.

Alussa ajattelin nukkua päätoimisesti. Monet unet olivat jääneet tulematta kiireen takia. Väsyminen jo väsytti. Sen jälkeen ajattelin surra päätoimisesti. Monet surutkin olivat jääneet surematta kiireen takia. Sopiviksi puuhailuiksi ajattelin diakuvavuorien skannausta ja valokuvien järjestelyä. Sukuselvitystäkin olin jo aloittanut ja se kiinnosti. Omista kirjahyllyistä tiesin löytyvän uusia ja lukemattomia sekä vanhoja ja unohdettuja aarteita. Puoliksi järjestettyjä mappeja tiesin myös löytyvän ajankuluksi riittämiin. Tavaroiden selvitystä ja hävittämistä oli runsaasti tarjolla. Paljon vanhaa tavaraa oli myös tuunattavissa. Elämäntaparemonttiin ajattelin myös löytyvän uutta intoa ja omaa aikaa.

Ihmissuhteita en jaksanut ajatella. Vaikka en vielä tuntenut käsitettä sosiaalinen erakko, tiesin jo olevani sellainen. Haavoissani oli vielä nuolemista. Ensin piti varmistaa, jäikö minusta mitään jäljelle työroolin jälkeen. Olisiko enää mitään tarjottavaa kenellekään?

Lasten kanssa meillä on ollut sellainen diili, että heillä on edelleen tämän vanhan kotinsa avaimet, mutta meillä ei ole heidän kotiensa avaimia kuin poikkeustapauksissa, tarvittaessa. Vieraina en ole osannut enkä halunnut heitä tai heidän väkeään pitää. Varastoon on välillä tullut tavaraa ja välillä sitä on taas viety pois. Jääkaappi ja pakastin ovat välillä tyhjempiä, välillä täydempiä. Apua on saatu ja tarjottu vuoron perään. Thaimaassakin oli aikoinaan mukavaa, kun Suomessa jo asuneet lapset siellä kävivät. Tämä talo on elänyt tavallaan, lapset ovat tulleet ja menneet ajallaan. Hyvä on, kun ovat tulleet. Heidän itsensä kannalta on ollut myös hyvä, kun ovat menneet. Minä edelleen pidän hauskempana etuvaloja kuin perävaloja.

Millainen vuosi 2008 sitten oli? Monenlainen. Sama jatkuu varmasti myös vuonna 2009. Vanha on vain silloin vielä yhtä vuotta vanhempi kuin ennen. Kurjuutta ei ole vielä todellakaan maksimoitu.

Skannausta on harjoitettu - ja harjoiteltu.

Pluss%20304vKiinalainen%20patsas%20tempp