Ystävyyden siteet

Sidotut?

Solmussa?

Umpisolmussa?

Katkenneet?

Uudelleen sidotut?

Minulla on ranteessani sidottuna yhdeksän eriväristä ketjusilmukkanauhaa. Sain ne siihen lentokentällä, lähtiäisiksi. Samoja nauhoja olimme jakaneet viikon aikana monilla paikkakunnilla. Tilaisuuksien loppupuolella jokainen mukaan tullut saattoi sitoa nauhan jonkun toisen käteen, kertoa ystävyydestään ja rakkaudestaan ja toivottaa halutessaan Jumalan siunausta toiselle. Joku otti vielä mukaansa uuden nauhan sitoakseen sen kotiin jääneen rakkaan ihmisensä ranteeseen.

Thaimaassa nauhojen sitomiseen liittyy usein uskonnollisia ajatuksia. Jotkut niistä tuntuvat selvästi maagisilta. Usein sidoksen tekee buddhalainen munkki.  Sanotaan, että käteen sidottua nauhaa ei saa katkaista, ettei mitään pahaa tapahtuisi. Ulkomaalaisille kerrotaan asiasta vain pintapuolisesti. Harva tuntuu ihmettelevän oppikirjabuddhalaisuuden ja kansanbuddhalaisuuden eroja tässäkään kohdassa. Näyttää siltä, että yllättävän moni ”uskonnotonkin” länsimaalainen ottaa asian todesta eikä uskalla nauhaansa katkaista…

Minun kädessäni olevat nauhat kuuluvat koillisthaimaalaiseen perinteeseen, jossa nauhoihin liittyy nimenomaan ystävyyden osoitus. Ystävyys ei ole magiikkaa eikä pelkojen lisäämistä. Kristitylle thaimaalaiselle Jumalan siunauksen pyytäminen on parasta, mitä hän voi toivoa, siksi hän sitä toisille usein toivottaa. Minunkin nauhani saavat kulua rauhassa ranteessani. Niiden pois ottamiseen ei liity pelkoja vaan haikeutta.

Humppilassa olimme yhden yön majoittuneina eri perheissä. Yhteistä kieltä ei kaikilla ollut löytynyt, mutta ei se näkynyt haitanneen. Kommunikaatio oli sujunut myös käsin puhuttuna. Ystävyyttä ja rakkautta oli osoitettu monin eri tavoin. Joissain paikoissa oli lämmitetty sauna, jossain katsottu juhlasunnuntaina Helsingin tuomiokirkosta lähetetyn juhlamessun tallennettu versio. Oli liikuttavaa katsoa seuraavana aamuna lähtöhyvästelyjä. Thaimaalaisista tavoista poiketen monet hyvästelyt suoritettiin halaten. Ne ystävyyden siteet.

Itse olin erään nuoren kanssa samassa perheessä yötä. Siellä me katsoimme Yle Areenasta, miten tuo nuori mies juhlamessun alussa kantoi kynttilää alkukulkueessa. Kulkueessa näkyi myös thaitanssijoita ja sen aikana laulettiin ja soitettiin thaimusiikkia.

2009. Osa saarnaani Porin Teljän kirkossa Marianpäivänä:

Plus%20325%202009%20Ranat%20Aek%20saarna