Pienessä hetkessä se kaikki.
Näin on hyvä, juuri näin.

Uskomatonta, että koko elämä koostuu hetkistä. Harvoin sen tajuaa. Tartu hetkeen. Carpe Diem.

Horatius sanoi: "Katkaise hetkeksi suuret suunnittelut! Seurassa voit ajankulun unohtaa. Ota päivä kerrallaan! Luottaa et saa liikoja huomiseen." Carpe Diem.

Muutaman päivän loma ulkopuolella suurkaupungin. Ajelua perheen kesken pohjoiseen lähetyksen Liteacella. Todella harvinaista herkkua. Ensimmäinen kerta niin pohjoisessa. Kaunista luontoa. Rauhaa. Aitoutta. Mäkiä. Kallioita. Kiireetöntä menoa eteenpäin ilman minuuttiaikataulua. Jotakin niin toista.

Tie kaartuu ja ylittää pienen puron. Parkkipaikka. Ruokaa. Kunnon thaimaalainen paikka. Hyvää ruokaa. Ei ulkomaalaisia. Itseämme emme niiksi huomaa näissä oloissa laskea. Siis pysähdys. Pikkuisia kojuja. Rauhallista myyntiä.

Nainen istuu grillin vieressä. Kanaa. Possua. Munia. Varmasti hyvää. Aitoa. Juomapulloja. Avaamattomia, siis turvallisia.
 
Papaijaa, chiliä, valkosipulia, sokeria, kalakastiketta ja kuivattuja katkarapuja. Mahdollisuus aitoon papaijasalaattiin Somtamiin. Veitsellä hakataan papaijasta papaijasiivuja. Huhmareessa luodaan salaatti. Tam Tam Som Tam. Hymyn tuottaa pyyntömme vain yhdestä chilistä. Aitoon kuuluisi vähintään kymmenen.

Puron päälle on rakennettu bambuista istumapaikka. Vesi lirisee hitaasti pitkin bambukourua. Virkistävää kylmää vettä. Hyvä ruoka. Varmasti parempi mieli.

Kojuissa myynnissä myös aitoja mausteita. Myyjillä kauniit vuoristoheimolaisten vaatteet. Ei yhteistä kieltä. Hyvä kommunikointi ilmankin. Hymyä. Joitain yhteisiä sanoja. Voisiko tuollaisessa paikassa olla ostamatta, vaikka ei noita mausteita edes uskaltaisi käyttää. Ei voi.

Kukaan ei sinänsä tuijota. Kukaan ei tyrkytä tuotteitaan. Kuopukselle hymyillään ystävällisesti. On elämässä varmaan ollut suurempiakin ihmeitä kuin yksi ulkomaalainen farangiperhe.

Alueella lukematon määrä henkien taloja. Varmaan satoja yhteensä. Jotain pelätään. Jotain on ehkä tapahtunut. Halpa vakuutus pahan varalle, tuoreet kukkaset mahdollisille hengille.  Illalla olisi muuten turvattomampaa.

Vieressä myös korkea kallio. Ilmeisesti vanha pelätty paikka. Vähän matkan päässä korkealla kallion seinässä kalliomaalauksia. Joitain tyyliteltyjä eläimiä.Ainoita näkemiämme Thaimaassa, vaikka niitä siellä muuallakin on. Arvaamme, että kyse on jostain vanhasta pyhästä paikasta. Onkohan maan pinta ollut joskus korkeammalla. Pystysuoran kallioseinämän yläosaan tuskin muuten kuvia olisi saatu maalatuksi.

 

Kun se parasta on ollut, on se tuollaista ollut.

Pierre du Bourguet: Länsimainen maalaustaide Varhaiskristillinen kausi, WSOY, 1965

"Varhaiskristillinen maalaustaide, jonka tuotteet syntyivät Länsi – ja Itä – Rooman keisarikuntien alueella, muodostaa mieltä kiehtovan kokonaisuuden. Jos mukaan otetaan ainoastaan Rooman katakombien maalaukset, se valtaa toisen sijan kaikkien aikojen kalliohautataiteessa. Vain muinaisen Egyptin vastaavat maalaukset ovat lukuisampia ja taiteelliselta tasoltaan korkeampia. Tällöin on kuitenkin muistettava, että aika, jonka kuluessa katakombeihin tehtiin maalauksia, oli monia vuosisatoja lyhempi ja lisäksi tätä taidetta vaali vain osa yhteiskuntaa"

1999. Thaimaa. Chiang Rai. "Puron päälle on rakennettu bambuista istumapaikka. Vesi lirisee hitaasti pitkin bambukourua. Virkistävää kylmää vettä. Hyvä ruoka. Varmasti parempi mieli."

47%20Chiang%20Rai%20bamburavintola%20pie