Rakastan sanoja,
rumia sanoja ja kauniita,
monimutkaisia ja yksinkertaisia.
Rakastaisinpa samoin myös ihmisiä.

Sanoilla on mukava leikkiä. Ne tuntuvat olevan omassa vallassa. Riittää, että itse ymmärtää. Ihmisten kanssa on myös joskus mukava leikkiä. Ei aina.

Bangkok Post - lehdessä on ollut hyviä kolumnisteja. Eräs heistä, M.R. Ayumongkol Sonakul, joka oli kuninkaallista sukua, oli hyvin teräväsanainen ja osasi valita sanansa taitavasti erilaisissa poliittisissa tilanteissa. Kun maassa oli sensuurin aika, Ayumongkol kirjoitti kolumnejaan tavalliseen tapaansa, mutta hänen kuvaansa oli piirretty kiinni oleva vetoketju suun paikalle. Kerran Ayumongkolilla oli painava kommentti siitä, millaisia ihmisiä lähetystyöntekijät olivat: "Mikä maa nyt parhaimpiaan ulkomaille päästäisi?"

Alussa vieraassa maassa paikalliset ihmiset kiittelevät jo pienestäkin yrityksestä puhua heidän kieltään. Vuosien jälkeen ystävät sielläkin joskus tuskaantuvat. Eikö tuo ulkomaalainen jo sentään voisi puhua tätä kieltä paremmin?

Nikolai Kval: Acubiografia, muistiin merkinnyt Klaus Vala,  Art House 1995

Klaus Vala toimi matematiikan apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa. Muistan hänet luennoilta sarkastisena, kyynisenä ja itsevarmana miehenä. Kun luentosarjassa puhuttiin ääretönulotteisista vektoriavaruuksista, Vala varoitti tekemästä asiasta metafysiikkaa. Kieltämättä, ääretönulotteiset avaruudet, joihin aina voi määritellä uuden, entisiä ulottuvaisuuksia laajemman avaruuden, olivat jo tuoneet minulle uusia ajatuksia, jotka eivät olleet puhdasta matematiikkaa.

Kirja Nikolai Kvalista näyttää Valasta myös sen toisen puolen, jonka olin hänessä aavistanutkin, surrealistisen absurdin satiirin taitajan. Hän puhui Anarkisti - Akatemiasta, jossa "kukaan kuulijoista ei näyttänyt huomaavan täydellistä tietämättömyyttäni luennon aihepiiristä eikä juttujeni julkeaa tolkuttomuutta". Kirjan viimeisen tarinan viimeiset sanat ovat:  "Aika on päättynyt / Arvet ovat ikuisia."

Harmittaa, että en ehtinyt kirjoittaa tälle professorilleni ja kiittää häntä kirjasta. En tiedä, olisiko hänen mielensä ollut tarpeeksi avara ymmärtämään, että kirja pystyi kolahtamaan myös kristittyyn lähetystyöntekijään. Viimeinen keskustelumme oli puhelu, jossa hän sanoi, että oli hyväksynyt matematiikan graduni. Se oli hyvä puhelu.

Bangkok. Seurakuntalaiset tulivat caroling-joululaulukiertueellaan myös meidän kotiimme - keskellä yötä.

Sarawan%20carolingvieraatpieni-normal.jp