Tunnetko Tuntemattoman
Tiedätkö Myyrän

Pitääkö nuoren tietää menneisyydestä? Pitääkö vanhan ymmärtää tulevaisuutta? Saako olla pöljä?

Viikonlopun teatterikäynti ei ollut kauaskantoisesti suunniteltu. Se sovitettiin ainoaan mahdolliseen vapaaseen iltaan. Siis taas kerran paras mahdollinen markkinoilla saatavilla oleva kohde. Myyrä olikin Koljatin takia ajankohtaisempi kuin arvasimmekaan.  Kansakunnan pylväitä ravisteltiin taas kerran. Älykkäästi. Mainiosti esittäen. Uskomattomissa raameissa ja lavasteissa. Pidinkö? En osaa sanoa... Tuollainen show  pienessä teatterissa oli kyllä melkoinen kokemus. Kaikki tila oli käytetty hyväksi. Yksinkertainen ympäristö muuntui moneksi. Menneisyyden kuviin liitettiin toista menneisyyttä ja nykyaikaa. Melkoinen suoritus. Kekkosten joukosta Antti Litja oli lähes koko ajan näyttämöllä. Tässä iässä sen tajusi myös melkoiseksi fyysiseksi ja psyykkiseksi saavutukseksi.

En tiedä, miten Myyrää katsoivat ne, jotka eivät historiaansa tunne. Aktiivisen seuraajankin piti olla tarkkana tajutessaan, missä milloinkin mentiin. Aina kun ymmärsi jotain, se kutkutti mieltä. Yleisö oli selkeästi iäkkäämpää kuin jossain muussa näytelmässä. Miehiäkin oli katsomossa paljon.  Väliajalla huomasi bongaavansa suomalaisen yhteiskunnan kermaa. Kieltämättä olisi ollut mukava istua vaikkapa kuuluisan kansanedustajan tai puolustusvoimien entisen arvohenkilön tai nasevaa ilkeääkin tekstiä kirjoittelevan kolumnistin vieressä katsomassa heidän reaktioitaan tuosta näytelmästä. Se olisi taitanut jo olla sitä paljon puhuttua kokonaisvaltaista kokemista.

Mies oli thaimaalaisten kirkkojen johtohenkilöiden kanssa vierailulla Koreassa tutustumassa sikäläisten kirkkojen toimintaan. Paluumatkallaan hän osti lyhytaaltoradion. Kun hän tuli takaisin Thaimaahan, avasimme heti radion kuullaksemme Suomen uutisia. Kuulimmekin jymyuutisen. Presidentti Kekkonen oli juuri muutamaa hetkeä aikaisemmin siirtynyt sairauslomalle, jolta hän ei sitten enää myöhemminkään palannut töihin. 

Mitä nykyajan nuorten sitten pitäisi tietää historiasta? Siinä vasta kysymys.

Helsingin kaupunginteatteri. Pieni näyttämö. Myyrä

Thaimaa. Toisenlaisia näytelmiä, toisenlaista myyräntyötä.

Plus%20502%20P%C3%A4%C3%A4s%20ruoskimine