Yksin
Yhdessä
Yksinäisenä
Yhteisöissä
Yksityisenä
Yhteisöllisyydessä
Yksilöllistä
Yhteiskunnallisuutta
Ylen
Ykkösellä

Kuuntelin eilen aamulla  Tuomas Enbusken ohjelmaa ajaessani kotiin Turusta. Aiheena oli ”Mikä ihmeen yksilöllisyys”. Äsken kuuntelin tuon ohjelman Yle Areenalta uudestaan.  Netissä kiertävän meemin mukaisesti olen etsinyt kymmentä y-kirjaimella alkavaa sanaa. Niitä tuossa ohjelmassa riitti. Sain miettimisen aihetta muun muassa seuraavista ajatuksista:

-  On olemassa tervettä yhteisöllisyyttä ja vahingollista yhteisöllisyyttä.

-  On olemassa monenlaisia arkiyhteisöjä: perheet, työyhteisöt ja harrastuksiin liittyvät yhteisöt.

-  Nykyisin ei enää kysytä, kuka minä olen, vaan miksi minä voisin tulla.

-  Globalisaation takia Suomi ei enää merkitse samaa kuin ennen. Kaikki joudutaan ajattelemaan uudestaan.

-  Ihmisoikeudet puhuvat yksilöiden oikeuksista. Yhteisöllisyys on yksilöiden yhteisöllisyyttä.

Suomessa käytävä keskustelu on usein kaupunkilaisten keskustelua. Tässäkin ohjelmassa asetettiin selvä raja (vanhanaikaisen) agraariyhteiskunnan ja modernin yhteiskunnan välille. Pääkaupunkiseudun ihmiset eivät näytä huomaavan olevansa suomalainen vähemmistöryhmä. Oli huvittavaa kerran lukea, miten joku Tampereelta Helsinkiin palaava muuttaja kertoi pikkukaupungissa asumisen ongelmista. 

Bangkokissa asuu saman verran väkeä kuin Suomessa ja Ruotsissa yhteensä. Siellä monet yhteisöt näyttävät usein olevan väliaikaisia. Slummin asukas muuttaas nopeasti toiseen slummiin riitauduttuaan edellisten naapureiden kanssa. Suuressa joukossa voi helposti paeta ongelmiaan. Toisaalta, monilla suurkaupungin asukkailla on vielä hyvät yhteydet maaseudulla asuviin sukulaisiin. Sukuyhteisö on edelleen monen perusyhteisö. Aasiassa yksityisyys ja yksilöllisyys eivät ole ensisijaisia asioita toivelistalla. Yksinäisyys koetaan yleensä aina todella ongelmallisena.

Bangkokissa kristilliset seurakunnat täyttävät myös yhteisöllisyyden tarpeita. Kirkkoon ei mennä vain jumalanpalveluksiin, vaan usein halutaan jatkaa yhdessäoloa sen jälkeenkin. Pienten yhteisöjen vaarana on kuitenkin tulla sisäänlämpiäviksi ja joskus myös liikaa kahlehtiviksi.

Joskus mietin, onko suomalainen yksilöllisyyden ja yksityisyyden halu ohimenevä länsimainen harha. Riittävätkö maailman varat tähän yksilöiden yliherruuteen?

Yksilöllistä yövaloa:

Plua%20250%20Yksil%C3%B6llist%C3%A4%20y%