Ihmissyöntiä
Sanansyöntiä
Kumpi maistuu paremmalta?


Aamulla autoradiosta kuuntelin osan Kirsi Virtasen aamupakinasta Kannibalismi ja ihmiskokeet. Yksi ihmiskokeista tutki, mitä seurauksia oli kielteisellä suhtautumisella lapsen puheeseen. Joukolle lapsia annettiin heidän puheestaan vain negatiivista palautetta. Hyvin pian nämä lapset alkoivat itse suhtautua myös omaan puhumiseensa negatiivisesti. Kielteinen palaute tuhosi itsetunnon ja heidän puhumisensa vaikeutui.  Heidän sanansa oli konkreettisesti syöty. Pakinassa tätä syöntiä pidettiin pahempana kuin ihmissyöntiä.

Iltapäivällä juttelin mielenterveyspotilaiden kuntoutumistyössä toimivien ihmisten kanssa. Näiden ihmisten  tehtävänä on rohkaista kuntoutujaa silloin, kun hänellä on vaikeaa. He tietävät, että myönteinen palaute auttaa palauttamaan menetetyn itsetunnon. Samalla löytyy uusia sanoja tunteiden ilmaisemiseen. Kuulin, että näiden työntekijöiden kehityskeskusteluissa on tullut ilmi, että juuri heillä työn ilo on suuri. Antajako saa?

Thaimaassa joka luokalla oppilaat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Lukukauden päättyessä jokainen tietää oman asemansa luokassa. Ylpeät vanhemmat kertovat reippaasti luokan kärjessä olevista lapsistaan ja moittivat huonompia. Mitä kokeekaan se oppilas, joka kenties joutuu olemaan viimeinen luokallaan joka vuosi? Syödäänkö siinäkin lapsen itsetuntoa?
 

Thaimaan vuodet ovat saattaneet tehdä minusta moralistin ja kukkahattutädin, mutta samalla kaksinaismoralismin sietokykyni on laskenut. Jospa olisinkin oppinut pysymään sanojeni takana." Kun myönnätte, sanokaa vain: 'Kyllä', kun kiellätte, sanokaa: 'Ei.' Enempi on pahasta."

Thaimaalaisten aakkosten ensimmäinen kirjain. KOO (KAI) kana

Plus%20143%20koo%20kai%20kana%20pieni.jp