Jokainen meistä haluaa
Haluanko todella
Aikani olen yleistänyt
Joko nyt on aika sanoa
Minä haluan

 

Näin kirjoitin nuorempana. Uskallan jo paremmin sanoa, mitä haluan. En tiedä kyllä, onko se aina kaikissa tilanteissa viisasta.

Olen käynyt keskustelua siitä, tarkoittaako lähtölaskennan lähtö poislähtöä jostain vai lähtöä jonnekin. Lähtölaskentaa suoritetaan, kun lähetetään avaruusaluksia. Laskennan loppuessa tulee lähtö. Toivottavasti alus pääsee lentoon. Joskus kyllä kuuluu vain KABUUM. Sitä en itselleni toivo, en muillekaan. Englannin kielessä lähtölaskentaa lasketaan alaspäin, count down. Tuntuu vähän masentavalta. Toisaalta, samassa kielessä on myös toinen ilmaus, count up. Lähdön jälkeen lasketaankin ylöspäin. Saa nähdä, miten käy.

Nuori mies tuli kristityksi. Hän meni kotiinsa ja kertoi sen vanhemmilleen. Isä sanoi, että sitä häpeää ei saanut tuottaa suvun nimelle. Yö annettiin aikaa miettimiseen. Aamulla poika kertoi, ettei voinut luopua uskostaan, maksoi mitä maksoi. Kodista tuli lähtö tuntemattomaan tulevaisuuteen. Poika on edelleen kristitty, nyt Thaimaan luterilaisen kirkon pappi. Sukunimensä hän on vaihtanut.

Vakaumuksensa puolesta syrjittyjä ja vangittuja näyttää riittävän läpi historian. Onko Suomessa lupa säilyttää vakaumuksensa?

Liisa Hovila-Helminen: Aika matka, Suomen Lähetysseura, 2006

Lähetysmuseon museonjohtaja on kirjoittanut matkakirjan, ei omista matkoistaan, vaan monen muun. "Kuljemme suomalaisten lähetystyöntekijöiden matkassa purjealuksilla, höyrylaivoilla, jokiveneillä, härkävankkureilla, aasinrattailla, ratsain, kantotuolissa, jalkaisin ja maastoautoilla."  On lähdetty laskemaan ylöspäin, maksoi mitä maksoi.

1991. Lieksan lähetysjuhlat. Jaakko Mäkelä ja pastori Anant. Tällä Suomen matkallaan hän usein kertoi tämän oman tarinansa.

.1991%20Lieksa%20Anant%20ja%20Jaskapieni-